![](/media/lib/77/wirusogniwa-8f3eff2de9206cea5ca70779b0a1dd05.jpg)
Wirus ulepsza ogniwa słoneczne
27 kwietnia 2011, 16:57Badania nad zwiększeniem wydajności ogniw słonecznych ciągle trwają, a uczeni z MIT-u postanowili zaprząc do pomocy... wirusy. W Nature Nanotechnology opublikowali artykuł, w którym opisują w jaki sposób wirusy mogą pomóc w tworzeniu ogniw słonecznych z nanorurek.
![](/media/lib/308/n-usaopinie-d76192050fc3fca9004d7cd5555cd2a1.jpg)
Polityka kształtuje poglądy mieszkańców USA na zmiany klimatyczne
9 maja 2018, 11:25Stany Zjednoczone to kraj wyjątkowy pod wieloma względami. Także pod względem poglądów, jakie społeczeństwo ma na zmiany klimatyczne. Przeprowadzone przez australijskich naukowców badania wykazały, że w USA – jak w żadnym innym kraju – poglądy na kwestie zmian klimatycznych są kształtowane przez politykę.
![](/media/lib/110/n-biurowiec-95a54a62fea085d7d10c953182f65857.jpg)
Prezes z niskim głosem zarobi więcej
14 maja 2013, 09:31Dyrektorzy z niższymi głosami zarządzają większymi firmami, są lepiej wynagradzani i dłużej piastują swoje stanowiska.
![](/media/lib/47/korona-z-wody-a9562abd1fe7293b8b819dce01478200.jpg)
Tania i prosta metoda pozyskiwania wodoru z wody
17 maja 2011, 16:52Naukowcy z australijskiego Monash University we współpracy z uczonymi z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wpadli na trop odkrycia, które może pozwolić na opracowanie taniego i prostego sposobu rozkładu wody na tlen i wodór
Starsi i bystrzejsi
16 czerwca 2006, 12:32Jak sugerują nowe badania, starsi ludzie mogą być lepsi od młodszych w postrzeganiu szczęścia oraz gorsi w wykrywaniu strachu. Odkrycie to potwierdza tezę, że człowiek z wiekiem łagodnieje.
![](/media/lib/91/n-1195815922_276885-8501febad0361960c26415b206579549.jpeg)
Psy lubią tłuszcze, a koty pragną węglowodanów
6 czerwca 2018, 10:39Psy lubią zjeść tłusto, a koty preferują węglowodany, wynika z najnowszych badań nad preferencjami domowych pupili. Badania te rzucają nowe światło na potrzeby żywieniowe zwierząt i pokazują, że nieprawdziwe jest przekonanie, iż koty potrzebują diety wysokobiałkowej.
![](/media/lib/107/n-pszczola-miodna-67917c8c33ef10ef3dd45417efeece36.jpg)
Złe odżywianie przyczyną zanikania pszczół?
4 czerwca 2013, 18:03Naukowcy z University of Illinois nie wykluczają, że jedną z przyczyn wymierania kolonii pszczół w USA jest sposób ich karmienia przez hodowców.
![Linia najwyższego napięcia (750 kV)](/media/lib/43/450px-pol_slup_przelotowy_linii_750kv-1ece27312d955a749df4553f57b8a82a.jpg)
Oszczędność energii dzięki tolerancji na błędy
2 czerwca 2011, 11:00Uczeni z University of Washington uważają, że nowy model programowania, bardziej tolerancyjnego dla błędów, może zaoszczędzić nawet 90% energii.
Czekolada odporna na upały
16 lipca 2006, 13:41Czekolada nie jest popularnym produktem w tropikach, mimo że wiele krajów tej strefy klimatycznej to najwięksi producenci kakao na świecie. Powód jest prosty: zbyt wysokie temperatury, które zmieniają tabliczki w bezkształtną brązową masę.
![](/media/lib/312/n-naczynia-z-khani-masi-009d452858b6f0d8a6989d7259bd9801.jpg)
Zidentyfikowali piwo jęczmienne w mezopotamskich naczyniach z epoki brązu
28 czerwca 2018, 10:52W ceramice odkrytej na stanowisku Khani Masi w górze rzeki Dijala w północno-wschodnim Iraku odkryto związki chemiczne wskazujące na bazujący na jęczmieniu fermentowany napój. Wygląda więc na to, że mieszkańcy Mezopotamii z późnej epoki brązu raczyli się jęczmiennym piwem już 3000 lat temu.